شیوه نامه فعالیت نمایندگان بکوجا در روستاها
مقدمه
از آنجا که رونق و بهبود بهره وری در بخش کشاورزی مستلزم تلاش مبتنی بر دانش و فناوری کشاورزان و دامداران و فعالان بخش کشاورزی در روستاهای کشور می باشد، لذا سازمان مردم نهاد بسیج کارآفرینی و جهاد اقتصادی(بکوجا) برای تحقق اهداف خود در بخش کشاورزی اقدام به ایجاد شبکه ملی-مردمی بکوجا در استان های هدف در این بخش می نماید. این شبکه با انتخاب نماینده در استان و سپس انتخاب نمایندگان در شهرستان ها، بخش ها، دهستان ها و روستاها تا سطح روستاها گسترش یافته و ماموریت ترویج فرهنگ استفاده از دانش و فناوری در تولید با هدف بهبود بهره وری و افزایش کمی و کیفی تولیدات و رقابت پذیری آنها در بازارهای جهانی را دنبال می نماید.
به منظور یافتن نقاط قوت و ضعف برنامه پیش بینی شده برای نماینده بکوجا در روستا، چندین روستا در استان مازندران و گلستان به عنوان پایلوت انتخاب و نمایندگان بکوجا در آن ها براساس دستورات مقامات محلی و استانی بکوجا اقدام به ترویج فرهنگ استفاده از دانش و فناوری در تولید نمودند که با توجه به نتایج حاصله، شیوه نامه فعلی تدوین گردیده است.
شرح وظایف نماینده بکوجا در روستاها در گذشته تهیه و به شرح زیر می باشد:
شرح وظایف نماینده بکوجا در روستا
شرح وظایف عمومی نمایندگان بکوجا در استان، شهرستان، بخش، دهستان و روستا
- مطالعه و آگاهی کامل نسبت به اهداف بکوجا
- باور قلبی و عملی به اهداف بکوجا
- آشنایی کامل با سایت Bekooja.ir و سایر رسانه های بکوجا
شرح وظایف اختصاصی نماینده بکوجا در روستا
- هماهنگی کامل با نماینده بکوجا در استان، شهرستان، بخش و دهستان
- برقراری ارتباط با دستگاه های اجرایی، نهادها، گروه های جهادی در روستا و معرفی اهداف و برنامه های بکوجا و ایجاد هم افزایی
- توجیه اهالی روستا بویژه تولیدکنندگان نسبت به اهداف بکوجا
- تشریح نقش دانش و فناوری در بهبود تولید
- تشریح ضرورت افزایش تولید ثروت در کشور از طریق تولیدات با ارزش افزوده بالاتر
- حضور فعال در جلساتی که از سوی نماینده دهستان، بخش، شهرستان، استان و یا دفتر مرکزی بکوجا تعیین می گردد
- برقراری ارتباط موثر با تولیدکنندگان مهم در روستا
- ایجاد شبکه ملی-مردمی بکوجا در روستا
- همکاری در حوزه استعدادیابی
- ایجاد هماهنگی میان گروه های مختلف همکار بکوجا در روستا و پیشگیری از ایجاد تفرقه و اختلاف میان آنان
- همکاری در حوزه تهیه بانک های اطلاعاتی مورد نیاز برای اهداف بکوجا
شیوه نامه فعالیت نماینده بکوجا در روستا
مراحل کار برای انتخاب نماینده روستا و آموزش و استقرار و معرفی وی به شرح زیر است:
- دارا بودن شرایط احراز
- انجام آزمون های استعدادسنجی
- مصاحبه با مسئولین بکوجا
- تحقیقات محلی
- عضویت در شبکه ملی-مردمی بکوجا
- آموزش و قبولی در آزمون
- معارفه در روستا
- انجام فعالیت های ترویجی و نسخه نویسی بسته های مشاغل 100.000 دلاری
- انتخاب و معرفی نماینده استعدادسنجی بکوجا در روستا
- ارائه گزارش هفتگی از پیشرفت کار
- هدایت توسط نمایندگان لایه های بالاتر به منظور تحقق اهداف
- نظرسنجی از اهالی روستا درخصوص اقدامات انجام شده
- ارائه ارزیابی نهایی از تحقق اهداف در روستا
- پایان ماموریت نماینده در روستا
1.شرایط احراز نمایندگی بکوجا در روستا
مشخصات عمومی
- اعتقاد به کار داوطلبانه بدون توقع مالی
- مسئولیت پذیری و داشتن روحیه پاسخگویی
- دارای تعهد در اختصاص زمان کافی برای تحقق اهداف بکوجا
- دارای اخلاق حسنه
- باور قلبی و عملی به اینکه هرکس که با بکوجا آشنا شود نبایستی از آن جدا شود
- داشتن روابط عمومی قوی
- داشتن روحیه کمک به مردم
- داشتن گوشی تلفن همراه هوشمند
- آشنا با شبکه های اجتماعی و محیط وب
- داشتن فرصت و زمان برای انجام امور شبکه
- سلامت کاری (نداشتن سوء پیشینه در محیط کار)
- داشتن سلامت و توانایی جسمی
- خوش نامی در حوزه کاری
- خوش نامی در محدوده تعیین شده
- عدم وابستگی سیاسی
- داشتن حداقل مدرک تحصیلی دیپلم
- ترجیحا در محدوده سنی سی تا پنجاه و پنج سال
- درصورت خارج بودن از محدوده سنی تعیین شده مابقی موارد فوق را به طور کامل احراز نمایند
مشخصات اختصاصی نماینده روستا
- دارای ارتباط عمومی مناسب با مدیران دهستان های تابعه بالادستی
- داشتن شبکه ارتباطی قوی با مردم روستا
- ترجیحا از کشاورزان یا دامداران مطرح روستا
2.انجام آزمون های استعدادسنجی
نماینده منتخب در روستا با مراجعه به وبگاه بکوجا به نشانی Bekooja.com وارد صفحه استعدادسنجی شده و آزمون های زیر را با فاصله زمانی حداقل 12 و حداکثر 24 ساعت از یکدیگر به انجام می رساند.
1-2- آزمون MBTI
2-2- آزمون هالند
3-2- آزمون گاردنر
4-2- آزمون نئو
5-2- آزمون ریون
لازم به ذکر است که در زمان انجام این آزمون ها، آزمون دهنده بایستی در شرایط کاملا عادی از لحاظ روانی و ذهنی و در آرامش کامل باشد و با دقت کامل سوالات را مطالعه و به آن ها پاسخ دهد. بهتر است که هیچ سوالی بدون پاسخ نماند و نهایت دقت و صداقت در پاسخ به سوالات مد نظر باشد.
3.مصاحبه با مسئولین بکوجا
پس از اتمام آزمون ها و بررسی اولیه نتایج آن و پذیرش نتایج، ظرف 48 ساعت کاری، یکی از متخصصین استعدادسنجی بکوجا براساس هماهنگی قبلی که از سوی دفتر بکوجا انجام خواهد شد، با نماینده منتخب تماس گرفته و مصاحبه ای با وی انجام خواهد داد. پیش بینی می شود که این مصاحبه حداکثر یک ساعت به طول بیانجامد. در صورت عدم تایید نتایج آزمون ها، به نماینده منتخب برای انجام مجدد آن ها اطلاع رسانی خواهد شد.
4.تحقیقات محلی
پس از انجام مصاحبه و تایید صلاحیت فرد منتخب برای نمایندگی در روستا از سوی واحد استعدادسنجی، تحقیقات محلی برای اطمینان از مقبولیت فرد در میان عموم مردم روستا و شایستگی فرد و نبود حاشیه های قومی- قبیله ای و سیاسی و اعتقادی، انجام می گردد.
5.عضویت در شبکه ملی-مردمی بکوجا
در صورت تایید نماینده منتخب در مرحله تحقیقات محلی، به نماینده منتخب جهت ثبت درخواست عضویت در شبکه ملی-مردمی بکوجا اطلاع رسانی خواهد شد. در این صورت نماینده منتخب ظرف 48 ساعت با مراجعه به وبگاه بکوجا به نشانی Bekooja.com درخواست خود برای عضویت در شبکه ملی-مردمی بکوجا را ثبت می نماید.
6.آموزش و قبولی در آزمون جامع
پس از ثبت درخواست عضویت، محتوای آموزشی موردنیاز در اختیار نماینده منتخب قرار خواهد گرفت، این محتوا در قالب فایل متنی، فایل صوتی و کلیپ تصویری خواهد بود و طی آن 1-معرفی اهداف و برنامه های بکوجا- 2-معرفی رویکرد اجتماع محور در اجرای نمایندگی بکوجا در روستا- 3-اصول گفتمان سازی- 4-جایگاه تولید در بهبود وضعیت اقتصادی و امنیت کشور- 5-ضرورت تولید رقابت پذیر- 6-ضرورت تعریف بسته های شغلی 100.000 دلاری – 7-نحوه تعریف بسته های شغلی 100.000 دلاری برای تولیدکنندگان به نماینده منتخب آموزش داده خواهد شد. این دوره آموزشی حدود دو هفته زمان خواهد برد و پس از آن آزمون جامع از کلیه مباحث از نماینده منتخب گرفته خواهد شد. در صورت عدم قبولی فرد در آزمون جامع، فرآیند آموزش و آزمون تا سه نوبت تکرار و در صورت عدم موفقیت نماینده منتخب، نمایندگی وی کان لم یکن تلقی خواهد شد.
7.معارفه در روستا
پس از قیولی نماینده منتخب در آزمون جامع، مراسم معارفه وی در روستا با هماهنگی قبلی که از سوی نماینده بکوجا در شهرستان مربوطه صورت می پذیرد برگزار خواهد شد.
مدعوین جلسه معارفه نماینده بکوجا در روستا عبارتند از:
1-7- بخشدار
2-7- اعضای شورای اسلامی روستا
3-7- دهیار
4-7- مسئول پایگاه بسیج روستا
5-7- مسئول دفتر خدمات جهاد کشاورزی
6-7- کارشناس پهنه جهاد کشاورزی
7-7- نماینده هلال احمر در روستا
8-7- نماینده آستان قدس در روستا
9-7- بهیار روستا
10-7- امام جماعت روستا
11-7- اهالی روستا
12-7- نماینده بکوجا در بخش مربوطه
13-7- نماینده بکوجا در دهستان مربوطه
14-7- نماینده منتخب بکوجا در روستای مربوطه
این مراسم در مسجد روستا و با تلاوت آیاتی از کلام الله مجید آغاز و سپس دهیار روستا ضمن خیرمقدم به مدعوین، گزارشی از سیمای کلی روستا ارائه می نماید و سپس نماینده بکوجا در شهرستان به تبیین اهداف و برنامه های بکوجا در روستا می پردازد و نماینده بکوجا در روستا را معرفی می نماید. سپس نماینده منتخب بکوجا در روستا طی سخنان کوتاهی اهداف و برنامه های خود را اعلام و سپس بخشدار منطقه به عنوان حسن ختام برنامه سخنرانی می نماید.
خلاصه برنامه جلسه معارفه در مسجد روستا به شرح زیر است:
- تلاوت قرآن5دقیقه
- خیرمقدم و معرفی سیمای روستا توسط دهیار15 دقیقه
- تبیین اهداف و برنامه ها و معرفی نماینده منتخب در روستا توسط نماینده بکوجا در شهرستان20 دقیقه
- تبیین اهداف و برنامه ها توسط نماینده منتخب5دقیقه
- سخنان بخشدار به عنوان اختتامیه15 دقیقه
نماینده بکوجا در شهرستان اسامی حاضرین در این جلسه و خلاصه مطالب عنوان شده را برای نماینده بکوجا در استان طی 24 ساعت ارائه می نماید.
8.انجام فعالیت های ترویجی و نسخه نویسی بسته های مشاغل 100.000 دلاری
1-8- دریافت لیست تولیدکنندگان موردنظر از مرکز خدمات روستا در هفته اول فعالیت و ارسال آن برای نماینده بکوجا در دهستان مربوطه
2-8-دعوت تلفنی و پیامکی از تولیدکنندگان موردنظر و نمایندگان بکوج در شهرستان، بخش و دهستان مربوطه برای حضور در مسجد روستا به منظور تبیین اهداف و برنامه های بکوجا در زمان معین در هفته دوم فعالیت و تهیه لیست حاضرین و مشخص نمودن افرادی که از بکارگیری دانش و فناوری در تولید استقبال نموده اند و ارائه این لیست به نماینده بکوجا در دهستان به همراه تهیه عکس و فیلم از جلسه و انتشار در گروه ها و کانال های مرتبط
3-8- برگزاری جلسات گروهی با کشاورزانی که در گردهمایی اول در مسجد حضور نداشته و یا استفاده از دانش و فناوری در تولید را نپذیرفته اند در منازل افراد بزرگتر فامیل و ریش سفیدان روستا و دهیاری و مسجد براساس تشخیص نماینده بکوجا در روستا از هفته سوم نا هفته دهم پس از معرفی نماینده بکوجا در روستا و ارائه گزارش محل و زمان برگزاری و لیست افراد حاضر در هر جلسه به نماینده بکوجا در دهستان حداکثر 24 ساعت پس از برگزاری هر جلسه و تهیه گزارش تصویری از این جلسات و اطلاع رسانی بر روی کانال ها و گروه های مرتبط
4-8- دعوت از:
- دهیار
- اعضای شورای اسلامی روستا
- مسئول پایگاه بسیج روستا
- کارشناس جهاد کشاورزی
- تولیدکنندگان روستا
به منظور انتخاب کارشناس دارای پروانه از سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی جهت معرفی به سازمان مذکور جهت دریافت آموزش های تکمیلی با هدف بهبود بهره وری در تولید و انعقاد قرارداد با تولیدکنندگان به منظور همراهی و تعهد به افزایش تولید
گزارش این جلسه شامل زمان و مکان برگزاری و افراد حاضر در جلسه حداکثر ظرف 24 ساعت در اختیار نماینده بکوجا در دهستان قرار خواهد گرفت و گزارش تصویری جلسه نیز بلافاصله در گروه ها و کانال های مرتبط منتشر خواهد شد.
5-8- نسخه نویسی بسته های مشاغل 100.000 دلاری برای تولیدکنندگان در روستا از طریق اطلاع رسانی پیامکی به آنان و تعیین زمان مشخصی برای حضور در مکانی مشخص (در دهیاری یا مسجد روستا) و مذاکره رو در رو با تولیدکنندگان و کسب اطلاع از زیرساخت های فیزیکی و توانمندی های شخصی و بضاعت مالی و تجربیات کاری و علایق آنان و پیشنهاد بسته های شغلی که با پر کردن وقت افراد، بتواند موجب ایجاد درآمدهای 100.000 دلاری برای آنان گردد. اگرچه رسیدن به این درآمد مطلوب است ولی ممکن است بنا به دلایلی دستیابی به این رقم برای یک تولیدکننده میسر نگردد و در این صورت هر عددی که امکان پذیر باشد به او پیشنهاد می گردد به طوری که این درآمد کمتر از 30.000 دلار در سال نباشد. این خدمت از هفته پنجم تا هفته دهم فعالیت در روستا ارائه خواهد شد و چنانچه نماینده بکوجا در روستا نیازمند دریافت مشورت و راهنمایی برای ارائه بسته مناسب به تولیدکنندگان باشد، در این صورت با نماینده بکوجا در شهرستان و یا دفتر بکوجا در تهران ارتباط برقرار کرده و پس از دریافت اطلاعات تکمیلی، نسخه موردنظر را به مخاطب پیشنهاد می نماید.
دفتر مرکزی بکوجا ترتیبی اتخاذ خواهد کرد که در آینده نزدیک، فرآیند پیشنهاد بسته های شغلی 100.000 دلاری به صورت نرم افزاری در اختیار متقاضیان قرار گیرد.
9.انتخاب و معرفی نماینده استعدادسنجی بکوجا در روستا
نماینده بکوجا در روستا در فاصله زمانی هفته اول تا چهارم حضور خود در روستا، نسبت به شناسایی جوانان تحصیل کرده و یا شاغل به تحصیل در رشته های روانشناسی، مشاوره و علوم تربیتی در روستا اقدام نموده و از میان آنان افراد واجد شرایط برای پذیرش نمایندگی بکوجا در حوزه استعدادسنجی در روستا را به مسئولین مربوطه در دهستان معرف مینماید.
مسئولین مربوطه با طی مراحل مربوط به انتخاب نماینده استعدادیابی بکوجا در روستا، فرد واجد شرایط را از میان افراد معرفی شده انتخاب و پس از طی دوره های آموزشی و مراحل گزینشی در هفته چهارم و با دعوت از عموم اهالی روستا در مسجد روستا اقدام به معرفی فعالیت های بکوجا در حوزه استعدادسنجی و نیز معرفی فرد انتخاب شده در روستا برای انجام این مسئولیت می نمایند. اولویت در انتخاب این نماینده به مسئول خانه بهداشت روستا بر می گردد.
مدعوین جلسه معارفه نماینده استعدادسنجی بکوجا در روستا به شرح زیر هستند:
- بخشدار
- اعضای شورای اسلامی روستا
- دهیار
- مسئول پایگاه بسیج روستا
- نماینده هلال احمر در روستا
- نماینده آستان قدس در روستا
- بهیار روستا
- امام جماعت روستا
- اهالی روستا
- نماینده بکوجا در حوزه استعدادسنجی و ترویجی در بخش مربوطه
- نماینده بکوجا در حوزه استعدادسنجی و ترویجی در دهستان مربوطه
- نماینده منتخب بکوجا در حوزه استعدادسنجی و ترویجی در روستای مربوطه
در این جلسه مراسم به ترتیب زیر برگزار خواهد شد:
- تلاوت قرآن5دقیقه
- خیرمقدم و سخنان دهیار10 دقیقه
- سخنان بهیار روستا درخصوص اهمیت استعدادسنجی10 دقیقه
- سخنان نماینده بکوجا در روستا از فرآیند انتخاب نماینده استعدادسنجی بکوجا در روستا5دقیقه
- تبیین موضوع توسط نماینده بکوجا در شهرستان15 دقیقه
- سخنان نماینده منتخب بکوجا در روستا در حوزه استعدادسنجی5دقیقه
- سخنان بخشدار به عنوان اختتامیه10 دقیقه
گزارش جلسه معارفه نماینده استعدادسنجی بکوجا در روستا از سوی نماینده بکوجا در روستا برای نماینده بکوجا در دهستان ارسال و گزارش تصویری آن در گروه ها و کانال های مربوطه منتشر خواهد شد.
این نماینده به صورت مستمر در روستا فعالیت نموده و گزارش ماهیانه فعالیت های خود را به صورت مستمر برای مسئول استعدادسنجی بکوجا در دهستان ارسال می نماید.
10. ارائه گزارش هفتگی از پیشرفت کار
علاوه بر گزارشات برگزاری جلسات، نماینده بکوجا در روستا به صورت هفتگی نیز گزارشی از میزان تحقق اهداف و همکاری مردم در این رابطه به همراه پیشنهادات خود تهیه و در روز پنجشنبه هر هفته در اختیار نماینده بکوجا در دهستان قرار می دهد.
11..هدایت توسط نمایندگان لایه های بالاتر به منظور تحقق اهداف
نماینده بکوجا در دهستان با مطالعه گزارشات دریافتی از نماینده بکوجا در روستا و ارزیابی پیشرفت کار، راهنمایی های لازم را به وی ارائه داده و در عین حال با همفکری نماینده بکوجا در بخش و شهرستان، راه کارهای مناسب برای پیشرفت بهتر کار را به نماینده بکوجا در روستا ارائه خواهد داد.
12.نظرسنجی از اهالی روستا درخصوص اقدامات انجام شده
پس از ده هفته از حضور نماینده بکوجا در روستا، نظرسنجی از اهالی درخصوص نحوه عملکرد نماینده بکوجا در روستا و میزان تحقق اهداف، از طریق مراجع بالادستی انجام خواهد شد.
13.ارائه ارزیابی نهایی از تحقق اهداف در روستا
نتایج حاصل از نظرسنجی مردم روستا از سوی مراجع بالادستی با نماینده بکوجا در روستا درمیان گذاشته شده و جمع بندی از نحوه عملکرد نماینده بکوجا در روستا و میزان رضایتمندی مردم از عملکرد وی و میزان مطابقت عملکرد با برنامههای اجتماع محور تهیه و به نمایندگان بکوجا در دهستان، بخش، شهرستان و استان ارائه خواهد شد.
14.پایان ماموریت نماینده در روستا
با پایان هفته دهم از زمان حضور نماینده بکوجا در روستا و تهیه ارزیابی نتایج عملکرد وی در روستا و ارزیابی مردم از این موضوع، جلسه قدردانی از نماینده بکوجا در روستا در محل مسجد روستا و با دعوت از افراد زیر برگزار خواهد شد.
1-13- بخشدار
2-13- اعضای شورای اسلامی روستا
3-13- دهیار
4-13- مسئول پایگاه بسیج روستا
5-13- مسئول دفتر خدمات جهاد کشاورزی
6-13- کارشناس پهنه جهاد کشاورزی
7-13- نماینده هلال احمر در روستا
8-13- نماینده آستان قدس در روستا
9-13- بهیار روستا
10-13- امام جماعت روستا
11-13- اهالی روستا
12-13- نماینده بکوجا در بخش مربوطه
13-13- نماینده بکوجا در دهستان مربوطه
14-13- نماینده منتخب بکوجا در روستای مربوطه
خلاصه برنامه جلسه قدردانی از نماینده بکوجا در روستا در مسجد روستا به شرح زیر است:
- تلاوت قرآن5دقیقه
- ارائه گزارش ارزیابی از حضور نماینده بکوجا در روستا توسط دهیار10 دقیقه
- ارائه جمع بندی نماینده تولیدکنندگان روستا از نتیجه حضور بکوجا در روستا10دقیقه
- ارائه گزارش اقدامات و دست آوردها توسط نماینده بکوجا در روستا20 دقیقه
- جمع بندی و ارائه گزارش و تقدیر و تشکر از مسئولین محلی توسط نماینده بکوجا در شهرستان 20دقیقه
- سخنان بخشدار به عنوان اختتامیه10 دقیقه
نماینده بکوجا در شهرستان اسامی حاضرین در این جلسه و خلاصه مطالب عنوان شده را برای نماینده بکوجا در استان طی 24 ساعت ارائه می نماید و گزارش تصویری آن را در کانال ها و گروه های مربوطه منتشر می نماید.